Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Απελπισμένοι οι κάτοικοι στη Μόρια της Λέσβου: Τρόμος από τις λεηλασίες και τις συμπλοκές μεταξύ των λαθρομεταναστών


Απελπισμένοι οι κάτοικοι στη Μόρια της Λέσβου: Τρόμος από τις λεηλασίες και τις συμπλοκές μεταξύ των λαθρομεταναστώνΑνεξέλεγκτη είναι πλέον η κατάσταση με τους λαθρομετανάστες, καθώς υπάρχουν καταγγελίες ότι κάποιοι από τους κατοίκους «πουλούν προστασία» σε μαγαζιά και σπίτια στην Μόρια της Λέσβου, προκειμένου να απωθήσουν τους επίδοξους διαρρήκτες!

Το καθεστωτικό «Πρώτο Θέμα» κάτω από τον τίτλο: «Στη Μόρια μαγαζιά και σπίτια πληρώνουν 20 ευρώ για προστασία» και υπότιτλο: «Τρόμος από τις λεηλασίες - Οι ντόπιοι, εγκαταλελειμμένοι από την κυβέρνηση, πληρώνουν μπράβους για να προστατεύσουν την περιουσία και τη ζωή τους από τους εισβολείς. Σε πολλά κέντρα υποδοχής προσφύγων εκδηλώνονται εκρήξεις βίας και παραβατικότητας» γράφει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Στη φάση της βίας περνούν πλέον, εύλογα ως έναν βαθμό, οι πρόσφυγες και μετανάστες σε πολλά από τα λεγόμενα hot spot της Ελλάδας. Με περισσότερους από 57.000 αλλοδαπούς εγκλωβισμένους σε διάφορα σημεία της ελληνικής επικράτειας (συμπεριλαμβανομένου του Ελληνικού, του Σχιστού και άλλων σημείων στην Αθήνα) και υπό συνθήκες που επιδεινώνονται διαρκώς οδεύοντας προς την απόλυτη εξαθλίωση, τα επεισόδια πολλαπλασιάζονται καθημερινά.

Στη Σάμο, στη Σούσα αλλά και τη Βόρεια Ελλάδα οι συγκρούσεις μεταξύ διαφορετικών εθνοτήτων βάζουν κυριολεκτικά φωτιά στα υποτιθέμενα κέντρα υποδοχής, μετατρέποντάς τα σε κόλαση για τους διαμένοντες αλλά και τους περίοικους. Τις τελευταίες ημέρες, όμως, η πρωταγωνίστρια στις εκρήξεις βίας των μεταναστών ήταν η Μόρια της Λέσβου. 

Εκεί η πρόσφατη έξαρση της εγκληματικότητας ωθεί τους κατοίκους στην αυτοδικία και σε πρακτικές τύπου «Φαρ Ουέστ». 

Ενώ μετανάστες από το παρακείμενο hot spot, κυρίως προερχόμενοι από το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές και την Αλγερία, συλλαμβάνονται επ’ αυτοφώρω να κλέβουν οτιδήποτε μπορεί να φανεί χρήσιμο για τη δική τους επιβίωση, οι Μοριανοί καταφεύγουν στην οπλοχρησία ή ακόμη και στην «προστασία» που προσφέρουν ορισμένοι επιτήδειοι συγχωριανοί τους: με 20 ευρώ τη βάρδια οι καταστηματάρχες της περιοχής πληρώνουν κάποιους αυτόκλητους φρουρούς, οι οποίοι αναλαμβάνουν να απωθήσουν διαρρήκτες κυρίως κατά τη διάρκεια της νύκτας. 

Εκτός αυτού, καραμπίνες και κυνηγετικά όπλα είναι πλέον παρά πόδα στα περισσότερα σπίτια της Μόριας, εφόσον τα κρούσματα εισβολών σε κατοικίες και υποστατικά όχι μόνο πολλαπλασιάζονται, αλλά και μαρτυρούν ότι οι δράστες αποθρασύνονται.

Η ατμόσφαιρα είναι εκρηκτική και το «μεγάλο ατύχημα» φαίνεται τι απλώς αναμένεται να συμβεί, μια και τα πνεύματα αγριεύουν τόσο μεταξύ των μεταναστών όσο και των Ελλήνων. Οι κάτοικοι της Μόριας είναι φοβισμένοι και αγανακτισμένοι, καθώς θεωρούν ότι το κράτος δεν κάνει τίποτα για να τους προστατεύσει και τους έχει αφήσει μόνους απέναντι σε μια απειλή που φαντάζει ασύμμετρη».
Το ρεπορτάζ της εφημερίδας συνεχίζεται με μαρτυρίες κατοίκων, οι οποίοι περιγράφουν την δραματική κατάσταση την οποία βιώνουν σε καθημερινή βάση, καθώς οι κλοπές είναι σύνηθες φαινόμενο και οι λαθρομετανάστες «μπαίνουν στα σπίτια όποτε θέλουν», όπως χαρακτηριστικά λέει κάτοικος του νησιού.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, αλλά τόσο η τοπική εξουσία όσο και η κυβέρνηση δεν κάνουν τίποτα απολύτως για την επίλυση της.  

Αντιθέτως, κάτω από ένα πρίσμα ψευτοανθρωπισμού, επιμένουν να κρατούν εντελώς παθητική στάση, ενθαρρύνοντας έτσι την παραβατική συμπεριφορά των λαθρομεταναστών, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι έχουν να κάνουν μ’ ένα διαλυμένο κράτος, το οποίο είναι ανίκανο να τηρήσει μια έστω και στοιχειώδη ασφάλεια για τους υπηκόους του.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ