Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Eιναι απλα επικινδυνοι : Ν.Τόσκας: "Κωμοπόλεις για λάθρο-πρόσφυγες 20-25 χλμ πίσω από τα σύνορα - Τούρκοι παρατηρητές θα επιβλέπουν" !!

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ

Η κυβέρνηση προετοιμάζει μια σειρά μουσουλμανικών κωμοπόλεων σε απόσταση περίπου 20-25 χιλιομέτρων πίσω από τα σύνορα, από την Ειδομένη ενώ επί ελληνικού εδάφους θα βρίσκεται Τούρκος παρατηρητής που θα υπογράφει το πρωτόκολλο επανεισδοχής των λαθρομεταναστών που θα επιστρέφουν Τουρκία!!!

Η Τουρκία, επίσης θα τοποθετήσει αξιωματούχους- συνδέσμους σε hot spots στην Ελλάδα σημειώνοντας πως η αρχή θα γίνει από τη Λέσβο (δείτε σχετικά πατώντας ΕΔΩ)

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας είπε συγκεκριμένα: 
"Οι καταυλισμοί αυτοί δεν θα έχουν όλες τις ανέσεις, αλλά με τις βασικές και θα σχηματίζουν ένα «κορδόνι» πίσω από την Ειδομένη σε απόσταση 20-25 χλμ πίσω από τα σύνορα, σήμερα μοιράζουμε φυλλάδια σε τρεις γλώσσες στους πρόσφυγες για να πάνε, όχι με τη βία, στα κέντρα φιλοξενίας, ώστε αργότερα να υπάρξουν και οι προϋποθέσεις προώθησής τους στην Ευρώπη".

Παράλληλα, ο κύριος Τόσκας εξήγησε ότι με βάσει όσα συμφωνήθηκαν στην Σμύρνη, στο πλαίσιο και της συμφωνίας που προετοιμάζεται μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας, θα βρίσκεται επί ελληνικού εδάφους ένας τούρκος υπάλληλος, ένας «παρατηρητής», που θα υπογράφει το πρωτόκολλο επανεισδοχής των λαθρομεταναστών που θα επιστρέφουν στην Τουρκία.

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος του Συντονιστικού της κυβέρνησης, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, εξέφρασε την... ελπίδα του ότι σε μια εβδομάδα οι χιλιάδες πρόσφυγες που ζουν εδώ και σχεδόν 15 μέρες στην Ειδομένη θα έχουν πειστεί και θα φύγουν προς τα κέντρα φιλοξενίας.
 
Στην Ειδομένη οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν έχει νόημα να μείνουν εκεί, τόνισε ο κύριος Βίτσας επισημαίνοντας πως:
 
«Εμείς χημικά, βία σε παιδιά κάτω από δέκα χρονών και σε ανθρώπους που ξέφυγαν από τον πόλεμο, δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε, μόνο την πειθώ έχουμε να τους απομακρύνουμε».
 
Ήδη χθες από την Ειδομένη έφυγαν 400 άτομα, ετοιμάζουμε ακόμα μια νέα δομή φιλοξενίας στα Γιαννιτσά και «ελπίζω ότι μέσα σε αυτή την εβδομάδα θα έχει τακτοποιηθεί η Ειδομένη, χωρίς την χρήση βίας», όπως είπε ο Δ.Βίτσας.
 
Κατά κύριο λόγο τα κέντρα γίνονται σε ανενεργά στρατόπεδα και υπάρχουν κι άλλα που προετοιμάζονται, συμπλήρωσε, τονίζοντας πως «η Θράκη πουθενά δεν περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό για εθνικούς λόγους».
 
Ο κύριος Βίτσας ανέφερε επίσης πως «χρειαζόμαστε περισσότερες προτάσεις και από τους δήμους για μικρότερους χώρους» και επισήμανε πως πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι ακόμα και αν το προσφυγικό λυθεί άμεσα, «ένα κομμάτι αυτού του προβλήματος δείχνει πως το ζήτημα δεν θα κλείσει μέσα σε 2-3 μήνες, αλλά θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ακόμα και μετά τον σεισμό της Αθήνας χρειάστηκαν δύο χρόνια για να εξομαλυνθεί η κατάσταση».
 
Ο κύριος Βίτσας ενημέρωσε ακόμα, πως ήδη η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έχει εξασφαλίσει 1.000 από τις 20.000 θέσεις κπου έχει αναλάβει, μέσα στην περασμένη εβδομάδα.
 
Μιλώντας για την παρουσία και την συμβολή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, επισήμανε πως «τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας τα υπερασπίζεται και όλη η χώρα και οι ένοπλες δυνάμεις και δεν τίθενται υπό καμία αμφισβήτηση, ίσα - ίσα με την παρουσία του ΝΑΤΟ είμαστε σε καλύτερη θέση γιατί επαληθεύονται όσα λέγαμε». 
 
«Το κύριο θέμα είναι η στάση της Τουρκίας, όμως αυτό δεν αφορά την ελληνική κυβέρνηση, αλλά το ίδιο το ΝΑΤΟ. Εμείς προσπαθούμε για μια απόφαση που θα βάζει συγκεκριμένα δεδομένα ώστε να ελαχιστοποιήσει τις ροές», δήλωσε και τόνισε πως «το ΝΑΤΟ έχει τη δυνατότητα να πιέζει την Τουρκία».
 
Εμείς δεν μπορούμε να πούμε πως η Τουρκία δεν τηρεί την συμφωνία, όπως και άλλες χώρες κάνει διάφορες ενέργειες και η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, κατέληξε ο κύριος Βίτσας.
 
Τέλος, περίπου 1.760 λαθρομετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται στους επιβατικούς σταθμούς στο λιμάνι του Πειραιά σύμφωνα με τη χθεσινοβραδινή καταμέτρηση από το λιμενικό σώμα ενώ στις 7 σήμερα το το πρωί κατέπλευσε και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star 1 με 488 λαθρομετανάστες και πρόσφυγες.
 
Το πλοίο παρέλαβε 383 άτομα από τη Μυτιλήνη και 105 από τη Χίο.
 
Σε λίγη ώρα αναμένεται να καταπλεύσει και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Patmos που μεταφέρει 200 λαθρομετανάστες και πρόσφυγες από τη Χίο.
 
Εντός της ημέρας αναμένεται επίσης από τα Δωδεκάνησα το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας». Σύμφωνα με την πρώτη πληροφόρηση μεταφέρει 112 λαθρομετανάστες και πρόσφυγες από τη Ρόδο.
 
Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται και σήμερα μέλη του Ερυθρού Σταυρού αλλά και εθελοντικές οργανώσεις οι οποίες θα διανείμουν ξηρά τροφή, ενώ δύο ομάδες από τον ΟΗΕ θα μεταβούν στους επιβατικούς σταθμούς προκειμένου να δώσουν πληροφόρηση στους μετανάστες και πρόσφυγες για τα δικαιώματά τους, για το πως μπορούν να ζητήσουν άσυλο ή αν κάποιοι επιθυμούν να γυρίσουν στις χώρες καταγωγής τους και πως μπορεί να γίνει αυτό.