Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Boυλιάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία στην Πατρίδα μας λόγω λαθρομεταναστών


Boυλιάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία στην Πατρίδα μας λόγω λαθρομεταναστώνΆρθρο του Γ. Φράγκου για την εφημερίδα "Εμπρός"

Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ αποδομεί πλήρως την άποψη ότι οι τριτοκοσμικοί θα αποτελέσουν το «σωσίβιο» για την διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος

Ταφόπλακα στο καταρρέον ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας αναμένεται και τυπικά να βάλει η συνταξιοδότηση τουλάχιστον 350.000 αλλογενών, κυρίως 
Αλβανών και Βουλγάρων τα επόμενα χρόνια.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας (INE) ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ που αποσιωπήθηκε από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, «η συμμετοχή των μεταναστών στα ασφαλιστικά ταμεία θα εξελιχθεί σε μπούμερανγκ γι’ αυτά μετά το 2017». Σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη του ΙΝΕ, «όταν θα πρέπει να αποδοθούν οι υποσχόμενες αποδοχές στον μεγάλο αριθμό αλλοδαπών που είναι σήμερα στην αγορά, η όποια ευεργετική επίδραση που είχε η συνεισφορά τους στους ασφαλιστικούς φορείς θα αντιστραφεί άμεσα».

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να προκληθούν και εντάσεις, αφού όπως αναφέρει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, «όταν κληθούν τα ταμεία να καταβάλουν τις συντάξεις στους πολίτες τρίτων χωρών, αυτές τελικά θα είναι χαμηλότερες του προσδοκώμενου, εξαιτίας των χαμηλών εισφορών εκ μέρους τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικές εκρήξεις». Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ προαναγγέλλεται ξεσηκωμός των εποικιστών, γιατί θα λάβουν κατά τι μικρότερη σύνταξη από τους γηγενείς απασχολούμενους.

Σε αντίστοιχη μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών που κι αυτή δεν είδε, όπως θα έπρεπε, τα φώτα της δημοσιότητας, γίνονται πάνω - κάτω οι ίδιες διαπιστώσεις, δίνεται όμως ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η παρουσία ξένων υπηκόων στην χώρα μας «διευρύνει το μέγεθος της παραοικονομίας ή ακριβέστερα της άτυπης οικονομίας», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Όπως περιγράφεται σ’ αυτή «οι νόμιμοι και μη μετανάστες απασχολούνται σε τομείς που εμφανίζουν παραοικονομική δραστηριότητα και έντονη ανειδίκευτη εργασία». Ως τέτοιοι κλάδοι αναφέρονται οι κατασκευές, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η συντήρηση κατοικιών, η φροντίδα ηλικιωμένων και παιδιών, οι οικιακοί βοηθοί, ο τουρισμός, τα εστιατόρια και οι υπαίθριες αγορές. Η απασχόλησή τους, λόγω της μη ύπαρξης ελέγχων στην αγορά εργασίας από τα αρμόδια κλιμάκια του κρατικού μηχανισμού, κρίνεται ως ελκυστική από τους εργοδότες, γιατί είτε αποφεύγουν τις εισφορές ή τελευταία καλύπτουν το μίνιμουμ των ενσήμων που προβλέπει το ασφαλιστικό σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας αποκαλύπτουν ότι 7 στους 10 ανιθαγενείς ασκούν «μαύρη εργασία», επιβαρύνοντας τα ταμεία, λόγω της μη καταβολής των προβλεπόμενων εισφορών πάνω από 6 δισ. ευρώ ετησίως.

Αλλά και το ΙΝΕ, που η λειτουργία του χρηματοδοτείται από τις δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας, αποδομεί πλήρως την άποψη ότι οι τριτοκοσμικοί θα αποτελέσουν το «σωσίβιο» για την διάσωση του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού καθεστώτος. Στην σχετική μελέτη, επισημαίνεται ότι οι αλλοδαποί εμφανίζονται να εργάζονται πολύ λιγότερες ώρες από τους Έλληνες και να παίρνουν χαμηλότερους μισθούς.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι ερευνητές του Ινστιτούτου προκύπτει το συμπέρασμα πως «ένας Έλληνας ασφαλισμένος ισοδυναμεί από την άποψη του καταβαλλόμενου ύψους εισφορών, ας πούμε προς το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ με 4 οικονομικούς μετανάστες «ασφαλισμένους»». Συνεπώς, δεν ανταποκρίνεται στην κοινωνικο-ασφαλιστική πραγματικότητα η άποψη των διάφορων ψευτοπροοδευτικών ότι η οικονομική συμμετοχή των ασφαλισμένων αλλοδαπών στα ταμεία είναι ανάλογη του αριθμού τους.

Βραδυφλεγής φλόγα
Το βέβαιο είναι ότι οι αλλοδαποί θα δώσουν την χαριστική βολή στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας μας, αφού δεκάδες χιλιάδες (πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι το 2028 πάνω από 350.000) θα έχουν ολοκληρώσει τον εργασιακό βίο τους και θα απαιτήσουν τις συντάξεις που δικαιούνται. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς, επειδή δεν έχουν πολλά ένσημα στην Ελλάδα, καταφεύγουν ήδη στο εξής κόλπο: Αναγνωρίζουν (πληρώνουν ασήμαντα ποσά) πλασματικά χρόνια εργασίας στις χώρες καταγωγής τους, ώστε να λάβουν τριπλάσιες συντάξεις απ’ τους με βάση τις εισφορές που έχουν καταβάλει.

Με την μέθοδο αυτή φτάσαμε στο σημείο να «τσεπώνουν» αλλοδαποί, κυρίως από τα Βαλκάνια, μέχρι και 790 ευρώ τον μήνα (μαζί με το ΕΚΑΣ). Αν και το πρόβλημα διορθώθηκε έστω και αργά με την υποχρέωση των αλλογενών να μένουν εντός της Ελληνικής Επικράτειας για να εισπράξουν την σύνταξη και όσον αφορά την αυτοτελή σύνταξη να έχουν ξεπεράσει τις 4.500 ημέρες ασφάλισης στην χώρα μας, η πληγή για τα ταμεία παραμένει. Κι αυτό γιατί πολλά συμβεβλημένα κράτη π.χ. όπως η Ρουμανία, η Γεωργία, δεν καταβάλλουν την συμμετοχή στην σύνταξη που τους αναλογεί. Σε κάθε περίπτωση, αν και προβλέπεται πιστοποίηση διαμονής στην Ελλάδα για 5 συνεχή έτη, οι αλλοδαποί έχουν βρει τρόπους, ακόμη και παρουσιάζοντας συγγενείς τους που κατοικούν στην χώρα μας ως τους ιδίους, προκειμένου να εισπράττουν την σύνταξη, που παράνομα (όσον αφορά στο ύψος της) λαμβάνουν.

Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι στην Βουλγαρία η μέση σύνταξη κυμαίνεται γύρω στα 140 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα φτάνει τα 580 ευρώ. Αλήθεια, ξέρετε πόσοι γείτονες που διαμένουν πλησίον των συνόρων μας, ακόμη και στα Σκόπια, πηγαινοέρχονται κάθε τέλος του μήνα για να ενθυλακώσουν τις συντάξιμες αποδοχές, που αλόγιστα τους προσφέρει το Ελληνικό κράτος; Ο αριθμός τους παραμένει ακόμη άγνωστος γιατί κανείς αρμόδιος φορέας δεν προσπάθησε να προβεί σε μια απογραφή των συγκεκριμένων «δικαιούχων» και στο ξεσκόνισμα των δικαιολογητικών που υπέβαλαν, προκειμένου να πάρουν την σύνταξη!

Κάποιοι στο υπουργείο Εργασίας κάνουν λόγο για 60.000 περιπτώσεις, ενώ άλλοι ανεβάζουν τον δείκτη στις 120.000 και θεωρούν ότι στην επόμενη τριετία θα υπερτετραπλασιασθεί ο αριθμός των αλλογενών που θα συνταξιοδοτηθούν.