Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Κανένας έλεγχος: 8000 λαθρομετανάστες έφτασαν ανενόχλητοι στην Λέσβο σε ένα διήμερο – Υπό διάλυση το σύστημα ασφάλειας στο Α. Αιγαίο

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Xιλιάδες είναι οι λαθρομετανάστες που έφτασαν ανενόχλητοι στα νησιά του βορείου Αιγαίου χθες και σήμερα, σε επιβεβαίωση του χθεσινού ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου, στο οποίο μίλησε ένας από τους κορυφαίους της τουρκικής μαφίας που διαχειρίζεται λαθρομετανάστες στη γειτονική χώρα, και ο οποίος δήλωσε πως «αν η τουρκική κυβέρνηση δεν ήθελε να κάνουμε τη δουλειά που κάνουμε εμείς, δεν θα μπορούσαμε να περάσουμε στην Ελλάδα ούτε μύγα».   

Την Κυριακή και τη Δευτέρα, έφτασαν στο νησί περί τα 8.000 άτομα. Στο σύνολο τους πέρασαν στη Λέσβο, χωρίς οι τουρκικές αρχές να τους εμποδίσουν στο παραμικρό. Μέχρι στιγμής από το κέντρο καταγραφής και πιστοποίησης χθες και σήμερα καταγράφηκαν περί τα 5.000 άτομα.

Περίπου 3.000 παραμένουν στα κτήματα γύρω από το κέντρο, ενώ εκατοντάδες βρίσκονται στους χώρους υποδοχής στη βόρεια Λέσβο, σε καταυλισμούς που διαχειρίζονται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC).   

Εδώ ας σημειωθεί ότι η κατάσταση στους χώρους καταγραφής και πιστοποίησης στη Μόρια είναι πολύ δύσκολη, αφού το προσωπικό της Frontex που βοηθά τις ελληνικές αρχές στο έργο τους από το πρωί, αναχωρεί από τη Λέσβο λόγω Χριστουγέννων.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα αναχώρησε το 60% των στελεχών της Frontex από το τμήμα αποτυπωμάτων και το ίδιο θα γίνει από άλλα τμήματα τις επόμενες μέρες.  

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στη Χίο, όπου το τελευταίο 24ωρο ξεπέρασαν τους 2.000 οι λαθρομετανάστες που έφθασαν στο νησί.