Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Για το ίδιο κόλπο είχαν πιαστεί το 2012 οι ΡΟΜΑ που παρίσταναν τεχνικούς της ΔΕΗ. Ολόκληρη οικογένεια στο κόλπο!

Οι περίπου 20 ΡΟΜΑ «τεχνικοί της ΔΕΗ» που συνελήφθησαν προ πενθημέρου για δεκάδες κλοπές και ληστείες σε σπίτια ηλικιωμένων στην Αθήνα είχαν -σχεδόν όλοι- συλληφθεί το 2012 για τα ίδια ακριβώς αδικήματα, με την ίδια μέθοδο!
 
Όμως είχαν αφεθεί ελεύθεροι και συνέχισαν τη δράση τους λόγω του φόρτου υποθέσεων στα δικαστήρια και του προσδιορισμού της δίκης τους πολλά χρόνια αργότερα.
 
Αυτό το σημαντικό στοιχείο το οποίο επιβεβαιώνει τη σχετική «παθογένεια» του ελληνικού δικαστικού συστήματος που ανατροφοδοτεί την εγκληματικότητα προκύπτει από τη δικογραφία της υπόθεσης και το σχετικό διαβιβαστικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. (είναι στη διάθεση του «Βήματος») σχετικά με τη σύλληψη δεκάδων ατόμων από την περιοχή των Άνω Λιοσίων στις 16 Οκτωβρίου.
 
Τα άτομα αυτά κατηγορούνται για τουλάχιστον 74 εφόδους σε σπίτια της Αθήνας απ' όπου κατέκλεψαν ποσό της τάξης των 350.00 ευρώ. Παραπλανούσαν τους εύπιστους ηλικιωμένους ότι δήθεν είναι τεχνικοί της ΔΕΗ που έχουν εντοπίσει διαρροή στο σύστημα ηλεκτροδότησης. Οι περισσότεροι από τους κατηγορουμένους -είναι κυρίως Ρομά-, που είναι μέλη της ίδιας οικογένειας, υποστήριξαν ότι «ζούσαν μέχρι τώρα νομίμως πουλώντας φυτά σε λαϊκές αγορές, αλλά η κρίση τούς οδήγησε στην παρανομία».
 
Όμως στα έγγραφα του δικαστικού φακέλου αποκαλύπτονται ότι οι ίδιοι κατηγορούμενοι για το ίδιο κόλπο με τις «χαλασμένες ηλεκτρικές συσκευές» του σπιτιού είχαν συλληφθεί και στις 24 Οκτωβρίου 2012. Τότε η έρευνα είχε ξεκινήσει από την επιδρομή στο σπίτι ενός 84χρονου τον Αύγουστο του 2012, απ' όπου είχαν αρπάξει το ποσό των 60.000 ευρώ. Ακολούθως διαπιστώθηκε ότι η ίδια ομάδα σχετιζόταν με κλοπές και ληστείες σε Πετρούπολη, Ίλιον, Καματερό, Περιστέρι, Χαϊδάρι, Βριλήσσια, Πετράλωνα, Παπάγου, Κορυδαλλό και αλλού.
ADVERTISEMENT
 
Σε ορισμένες από τις περιπτώσεις εμφανίζονταν όχι μόνο σαν «τεχνικοί» της ΔΕΗ αλλά και σαν τάχα «απεσταλμένοι συγγενών» των θυμάτων τους και αποσπούσαν χρήματα. Όπως αναφέρεται στο τωρινό διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ., «μετά τη σύλληψη και προσωρινή κράτηση των ανωτέρω το 2012 διαπιστώθηκε σημαντική μείωση στις περιπτώσεις κλοπών με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία στην περιοχή της Αττικής, ενώ από τα μέσα του 2014, όταν και εξήλθαν των φυλακών στο σύνολό τους, παρατηρήθηκε η σταδιακή αύξηση παρομοίων περιστατικών».