Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Στην Αθήνα οι Γεωργιανοί δολοφόνοι του εστιάτορα Μανώλη από την Ύδρα - Δύο άλλοι Γεωργιανοί υπάλληλοί του φέρονται να εμπλέκονται στο θάνατο του εστιάτορα

Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε εξέλιξη στα νότια προάστια της Αθήνας για την εξάρθρωση σκληρής γεωργιανής συμμορίας που «μετακόμισε» στην Ύδρα για να ληστέψει το σπίτι του 67χρονου εστιάτορα Μανώλη Οικονόμου και της 58χρονης συζύγου του Χριστίνας Μερτζάνη.

Το αποτέλεσμα της δράσης των σεσημασμένων Γεωργιανών ήταν η δολοφονία του 67χρονου, ο οποίος βρέθηκε νεκρός χθες τα ξημερώματα δεμένος χειροπόδαρα σε μία καρέκλα. Ανώτατοι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής που χειρίζονται την υπόθεση κάνουν λόγο για «περιφερόμενη» συμμορία που «χτύπησε» στην Ύδρα και σκόπευε να διαφύγει με θαλάσσια ταξί με τελικό προορισμό τη Βάρκιζα και τη Γλυφάδα.

Μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί ως ύποπτοι πέντε Γεωργιανοί, οι οποίοι ακινητοποιήθηκαν μέσα σε θαλάσσιο ταξί την ώρα που προσπαθούσαν να διαφύγουν. Οι αστυνομικοί δεν πρόλαβαν, όμως, να προλάβουν δύο συνεργούς τους, οι οποίοι φέρονται να διέφυγαν με θαλάσσιο ταξί έχοντας πάρει μαζί τους τα κλεμμένα μετρητά και κοσμήματα.

Η Ασφάλεια εκτιμά ότι μετέβησαν στα νότια προάστια της Αθήνας, όπου έχουν το κρησφύγετό τους, και για το λόγο αυτό από χθες το απόγευμα πραγματοποιούνται εκτεταμένες έρευνες στην περιοχή για τον εντοπισμό τους. Επί ποδός βρίσκονται άνδρες της ομάδας ΟΠΚΕ, ειδικά κλιμάκια της Ασφάλειας, ακόμα και άνδρες των ΕΚΑΜ, σε περίπτωση που χρειαστεί επέμβαση σε κάποιο κατάλυμα.

Στην Ύδρα προσήχθησαν, επίσης, δύο ομοεθνείς τους, οι οποίοι εργάζονται ως σερβιτόροι στην ταβέρνα του ζευγαριού στη θέση Ξερή Ελιά. Οι αστυνομικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο οι σερβιτόροι να έδωσαν στους Γεωργιανούς ληστές πληροφορίες για τους ιδιοκτήτες.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί έχουν ζητήσει τη σάρωση των επικοινωνιών τους προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρχε τηλεφωνική επικοινωνία, ανάμεσα στους δύο υπαλλήλους της ταβέρνας και τους υπόλοιπους υπόπτους. Μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί εμπλοκή τους.

Στο χώρο του εγκλήματος έχει βρεθεί DNA των δραστών που ήδη αναλύεται στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. Οι αστυνομικοί περιμένουν να δουν αν θα υπάρξει ή όχι ταυτοποίησή του υλικού με τους υπόπτους, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν φάκελο στην Ασφάλεια για κλοπές, διαρρήξεις και ληστείες. Σχεδόν σίγουρο θεωρείται ότι αν συλληφθούν οι ληστές θα αποκαλυφθούν και άλλες επιθέσεις τους.

Το χρονικό του τρόμου
Το ζευγάρι έκλεισε τα ξημερώματα της Κυριακής την ταβέρνα «Το Γειτονικό» στη Ξερή Ελιά και πήγε σπίτι του για ύπνο.
Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι οι δράστες τους παρακολουθούσαν διακριτικά για να «χτυπήσουν» όταν οι ιδιοκτήτες ήταν παρόντες με σκοπό να τους βασανίσουν για να τους πουν που έχουν κρύψει χρήματα.
Όταν τελικά έπεσαν για ύπνο μπήκαν περίπου στις 3.30 στην οικία από το παράθυρο του ισογείου που ήταν ανασφάλιστο.

Αρχικά πήγαν στην 58χρονη γυναίκα την οποία ανάγκασαν να πιει υπνωτικό. Στη συνέχεια, την έδεσαν χειροπόδαρα, της έκλεισαν τα μάτια με ύφασμα και κατευθύνθηκαν προς το σύζυγό της που κοιμόταν σε διπλανό δωμάτιο. Αφού τον έδεσαν και τον βασάνισαν για να τους πει που υπάρχουν κοσμήματα και μετρητά, έκαναν άνω κάτω όλους τους χώρους και τον εγκατέλειψαν αβοήθητο. Πήραν κοσμήματα και μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ και διέφυγαν.

Λίγες ώρες αργότερα η γυναίκα του κατάφερε να λυθεί και να ειδοποιήσει την Αστυνομία. Ο γιατρός που έφτασε στο σημείο διαπίστωσε ότι ο Μανώλης Οικονόμου είναι νεκρός, ενώ η ιατροδικαστική εξέταση θα δείξει αν η αιτία είναι παθολογική ή ασφυξία από βασανισμό.

Η 58χρονη κατάλαβε από την προφορά των δραστών ότι πρόκειται για Γεωργιανούς. Όπως είπε στους αστυνομικούς, αναγνωρίζει τη γλώσσα γιατί επί χρόνια απασχολούσαν στο μαγαζί τους υπαλλήλους από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Λίγη ώρα αργότερα οι Αρχές εντόπισαν σε θαλάσσιο ταξί πέντε Γεωργιανούς, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα προσήχθησαν οι ομοεθνείς τους που δουλεύουν στην ταβέρνα του ζευγαριού.

Ο Μανώλης και η Χριστίνα περιγράφονται από τους κατοίκους της Ύδρας ως ένα αγαπητό ζευγάρι που για χρόνια διατηρούσε μία από τις καλύτερες ταβέρνες στη θέση Ξερή Ελιά. Η Χριστίνα Μερτζάνη-Οικονόμου είχε γίνει θέμα τον περασμένο Ιούνιο στην ηλεκτρονική έκδοση των New York Times μιλώντας για την Ελλάδα της κρίσης. Ο δημοσιογράφος έγραψε για εκείνη ότι εργάζεται 12 ώρες την ημέρα στο μαγαζί τα τελευταία 23 χρόνια. Ιδιαίτερα αγαπητός ήταν ο σύζυγός της Μανώλης, ο οποίος συνήθιζε να δίνει σε αδύνατους οικονομικά ανθρώπους το φαγητό που μπορεί να περίσσευε στο τέλος της ημέρας.