Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Σε καταυλισμό λαθρομεταναστών έχει μετατραπεί η πλατεία Βικτωρίας στο κέντρο της Αθήνας

Άλλοι 150 λαθρομετανάστες έφτασαν από την Μυτιλήνη στην Αθήνα το βράδυ της Κυριακής, οι οποίοι κατέλυσαν στην πλατεία Βικτωρίας για όλο το βράδυ σε σκηνές, δημιουργώντας έναν πρόχειρο καταυλισμό.

Στο κάτω μέρος της πλατείας Βικτωρίας επικρατεί ερημιά. Δεν υπάρχουν περαστικοί, παρά μόνον όσοι κατοικούν εκεί. «Οι περισσότεροι φοβούνται να κυκλοφορήσουν. Ειδικά, οι ηλικιωμένοι»,  δηλώνει σε συστημική εφημερίδα επαγγελματίας που διατηρεί κατάστημα με τηλεφωνικές υπηρεσίες επί της οδού Χέυδεν, στο κάτω μέρος της πλατείας.

Οι ιδιοκτήτες καφέ, περιμετρικά της πλατείας, το τελευταίο διάστημα διαμαρτύρονται, αφού «η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο», όπως καταγγέλλουν. Δεκάδες πρόσφυγες κάθε βράδυ «μαζεύονται πάνω στην πλατεία ακριβώς δίπλα στα τραπεζοκαθίσματα. Όπως είναι φυσικό, κανένας πελάτης δεν κάθεται σ΄αυτά.

Κανένας δεν τολμάει να έρθει πια στα μαγαζιά μας, μόνο λίγοι θαμώνες φίλοι». Ύστερα από καταγγελίες στην ΕΛ.ΑΣ., δύο αστυνομικοί χθες το πρωί ανέλαβαν να απομακρύνουν τους πρόσφυγες από την πλατεία και μπροστά από τα καταστήματα της οδού Χέυδεν και να τους απωθήσουν προς το Πεδίον του Άρεως.

Πολλοί κάτοικοι της περιοχής, αγανακτισμένοι με την κατάσταση, δηλώνουν πως επανειλημμένα έχουν απευθυνθεί σε αρμόδιους φορείς, αλλά η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί στο ελάχιστο. «Φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε στη γειτονιά μετά από κάποια ώρα. Ως πότε θα γίνεται αυτό;» αναρωτιέται μια ηλικιωμένη γυναίκα που ζει με τον σύζυγό της 35 χρόνια στην περιοχή.

Επαναλαμβάνουμε ότι μέχρι να βρεθεί μια λύση γι΄ αυτούς τους όντως δυστυχισμένους ανθρώπους, και αφού προηγουμένως θωρακιστούν πραγματικά τα σύνορα για να πάψουν να αποτελούν ξέφραγο αμπέλι, μέχρι, λοιπόν, να ξαναγυρίσουν στον τόπο καταγωγής τους, ας φιλοξενηθούν στα σπίτια της Χριστοδουλοπούλου και όλων όσοι θέλουν να εμφανίζονται ως φιλάνθρωποι.

Ας το αποδείξουν με έμπρακτες πράξεις οικιοθελούς φιλοξενίας απέναντι στους παράνομα εισελθόντες στην Χώρα και όχι σε βάρος των τόσο ταλαιπωρημένων κατοίκων του εξίσου ταλαιπωρημένου κέντρου των Αθηνών, καθώς και άλλων περιοχών της Χώρας.
Γιώργος Μάστορας