Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Μια τρύπα στο νερό η Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό - Πλήρης η αποτυχία της συγκυβέρνησης να αντιμετωπίσει την ασύμμετρη απειλή των λαθρομεταναστών


Μια τρύπα στο νερό η Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό - Πλήρης η αποτυχία της συγκυβέρνησης να αντιμετωπίσει την ασύμμετρη απειλήΠραγματοποιήθηκε χθες Σύνοδος Κορυφής για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων λαθρομεταναστευτικών ροών από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφορμή για την Σύνοδο Κορυφής ήταν η τραγωδία στην Λαμπεντούζα, όπου εκατοντάδες λαθρομεταναστών έχασαν την ζωή τους.

Η Σύνοδος αυτή έγινε υπό το βάρος του συγκεκριμένου γεγονότος και η Ελλάδα πήγε στην Σύνοδο ελπίζοντας πραγματικά σε πολλά, που θα μπορούσαν να αλλάξουν σε αυτό τον τομέα. Δεν υπήρχε ελπίδα, βεβαίως, για πραγματική είσοδο της συζήτησης στον πραγματικό πυρήνα της όλης υποθέσεως, που αφορά όλη την Ευρώπη, με έμφαση στο ευρωπαϊκό νότο, ο οποίος εν τέλει υφίσταται τις μέγιστες επιπτώσεις από τις αναταράξεις στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολή, όμως υπήρχαν οι ελπίδες για τη υιοθέτηση κάποιων θέσεων σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Εν τέλει οι συζητήσεις έπεσαν στο κενό επί της ουσίας και η ελληνική πλευρά δεν κατάφερε να κερδίσει τίποτα που να στοχεύει στην ανακούφιση του προβλήματος. Όπως ανακοινώθηκε σχετικά δεν υπήρξε καμία συμφωνία για διαμοιρασμό του προβλήματος στα κράτη – μέλη της Ε.Ε., ούτε καμία πρόοδος στην κατεύθυνση σύναψης συμφωνίας με τις χώρες που προωθούν τα κύματα των λαθρομεταναστών, ώστε να τους δέχονται πίσω.

Το μόνο που συμφωνήθηκε ήταν προσχηματικά μέτρα, που δεν έχουν καμία σχέση με την αντιμετώπιση του προβλήματος. Συγκεκριμένα έγινε αναφορά για ενίσχυση των κονδυλίων που δίνονται στην Frontex και μια γενικόλογη συμφωνία για αντιμετώπιση των κυκλωμάτων. Δεν έγινε καμία αναφορά σε απελάσεις, στην εφαρμογή του νόμου ή έστω στην αποδοχή από τις χώρες του Βορρά να απορροφήσουν κομμάτι του όλου προβλήματος.

Από την πλευρά του ο Τσίπρας δήλωσε ικανοποιημένος, όμως πραγματικά προς τι η χαρά; Ενδιαφέρεται άραγε ο μέσος Έλληνας για το γεγονός ότι θα είναι χαρούμενη η κυρά Τασία που η Ελλάδα θα γεμίσει λαθρομετανάστες; Ενδιαφέρεται ο μέσος Έλληνας για το πόσα κονδύλια θα πάρουν οι πάσης φύσεως ΜΚΟ, που φροντίζουν ώστε να εντείνεται το πρόβλημα και συνεπώς ο λόγος ύπαρξής τους;

Εφόσον ο πυρήνας της συμφωνίας των ηγετών της Ε.Ε. εντάσσεται στα πλαίσια της υποδοχής των λαθρομεταναστών και όχι στην απώθηση των κυμάτων, μοιραία η όποια συμφωνία κινείται σε λάθος κατεύθυνση.

Η μόνη λύση στο πρόβλημα θα είναι ο εν μέρει καταμερισμός του προβλήματος και από την άλλη η άτεγκτη εφαρμογή του νόμου για τους παρανόμως εισελθόντες λαθρομετανάστες. Οτιδήποτε άλλο, όσα κονδύλια και αν αφορά μοιραία οδηγεί στην επιδείνωση του προβλήματος και την γιγάντωση της απελπισίας που βιώνουν οι πολίτες.