Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

ΕΙΣΒΟΛΗ: Κατακόρυφη αύξηση της εισόδου λαθρομεταναστών από τα διάτρητα σύνορα της Ελλάδας

Προσπαθούσαν καιρό τώρα να μας πείσουν τα παπαγαλάκια του μνημονίου ότι η κυβέρνηση δήθεν κόπτεται για το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, που τόσο βάναυσα πλήττει ολόκληρη της Ελλάδα.

Τι επικοινωνιακές επιχειρήσεις έστηναν από κοινού αστυνομία με κανάλια, τι στημένες βόλτες έκαναν στην Ομόνοια ο Σαμαράς με τον Δένδια, πραγματικά πολλές επικοινωνιακές προσπάθειες να πειστούν οι Έλληνες πως αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.

Από την μία μεριά έβλεπαν οι Έλληνες τις δήθεν επιχειρήσεις και από την άλλη μεριά κοιτούσαν έξω από παράθυρο τους, η γκρίζα πραγματικότητα να μην αλλάζει, συνεχίζοντας να παραμένουν σε ένα ιδιότυπο κατ’ οίκον εγκλεισμό, πίσω από κάγκελα και συναγερμούς, σχεδιασμένους να κρατάνε μακριά την πλημμυρίδα των λαθρομεταναστών. Τελευταία προπαγανδιστική εκστρατεία της κυβέρνησης, μόλις λίγες μέρες πριν ότι ο Αβραμόπουλος θα προσπαθήσει να λάβει το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης στην Κομισιόν.

Τα επίσημα στοιχεία, όμως, είναι αμείλικτα για την αποτυχία της κυβέρνησης: Στο πρώτο εξάμηνο φέτος, η αύξηση που σημειώθηκε ήταν 131,55% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Και έπεται συνέχεια, αφού τον Ιούλιο προστέθηκαν άλλοι 4.175 συλληφθέντες 
λαθρομετανάστες... 

Μάλιστα θέατρο των επιχειρήσεων παύει να είναι αποκλειστικά το Αιγαίο, αφού οι μεταναστευτικές ροές αρχίζουν και επανέρχονται στον Έβρο, κάνοντας ολότελα ρεζίλι την κυβέρνηση. Μόνο εκεί, η αύξηση στο εξάμηνο έφτασε στο 64,40% και από Ιούλιο σε Ιούλιο στο 112,70%.

Στον Έβρο, θυμίζουμε, η κυβέρνηση παρείχε εκατομμύρια ευρώ σε εβραϊκή εταιρεία προκειμένου να κατασκευαστεί τείχος που δήθεν θα ανέκοπτε την λαθρομεταναστευτική ροή. Εμείς είχαμε εξαρχής τονίσει το έωλο της όλης επιχειρήσεως, αφού το «τείχος» θα κάλυπτε ένα πολύ μικρό κομμάτι του Έβρου, ήτοι 12,5 χιλιόμετρα, αφήνοντας ελεύθερο όλο το υπόλοιπο ποτάμι στους λαθρέμπορους ψυχών.

«Δεν μπορείτε να δείτε την πραγματική έκταση του προβλήματος. Εδώ και περίπου τέσσερις μήνες οι απόπειρες παράνομης εισόδου από τον Εβρο έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Εκεί που πριν από έναν χρόνο περίπου είχαμε ελάχιστα περιστατικά, σήμερα έχουμε καθημερινές επιχειρήσεις», λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας.

Ποια είναι, όμως, τα όπλα που διαθέτει η Ελλάδα ενάντια σε αυτή την πλημμυρίδα; Από την μία μεριά έχουμε μία ανεπαρκή δύναμη της FRONTEX και από την άλλη τις δυνάμεις του Λιμενικού και του Συνοριοφύλακες, οι οποίοι δεν έχουν τις υλικοτεχνικές υποδομές για να ανταπεξέλθουν στο έργο των. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το 2013 το συνολικό κόστος των επιχειρήσεων (έξοδα συντήρησης των πλωτών μέσων, μισθοδοσία, επιχειρησιακό κόστος κ.λπ.) ξεπέρασε τα 63 εκατ. ευρώ, με τη συγχρηματοδότηση της FRONTEX να ανέρχεται μόλις στα 2,6 εκατ.  

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε πως ακόμα και ο Υπουργός ΠΡΟΠΟ, Κικίλιας, έμεινε μεσοπέλαγα στην προσπάθεια του να κάνει επικοινωνιακή πολιτική. Φανταστείτε τι γίνεται στην πραγματικότητα των λιμενικών και των συνοριοφυλάκων που έχουν να αντιμετωπίσουν, καθημερινώς, δολοφόνους δουλέμπορους και αντίξοες καιρικές συνθήκες.