Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Οι λαθρομετανάστες παρακολουθούν με κιάλια από …πυργίσκους στο λιμάνι της Πάτρας!


limani-patras-1Κάγκελα κομμένα με ειδικά εργαλεία, άλλα λυγισμένα και συρματοπλέγματα ξηλωμένα! Πολλά σημεία της περίφραξης του νέου λιμανιού της Πάτρας οι λαθρομετανάστες τις μετατρέπουν σε διόδους εισόδου τους στην τεράστια και για κάποιους αχανή έκταση του νέου λιμένα της πόλης.

Εν ολίγοις, το πρόβλημα των λαθρομεταναστών δεν έχει τελειώσει για την Πάτρα.

Αντιθέτως, το φαινόμενο «ζει και βασιλεύει». Αλλά επειδή έχει …μεταφερθεί και δη σε μη πυκνοκατοικημένη περιοχή, δεν γίνεται αισθητό όπως γινόταν την εποχή που βρισκόταν σε εξέλιξη (το πρόβλημα) εντός του πολεοδομικού ιστού της πόλης.

Με άλλα λόγια, δεν το πολυσυζητάμε και δεν μας πολυαπασχολεί διότι οι μετανάστες δεν κινούνται εντός της πόλης εφόσον το λιμάνι δεν βρίσκεται πλέον μπροστά στο κέντρο της.

Όμως εξακολουθούν να κινούνται στις εγκαταλελειμμένες εκτάσεις της πρώην Πειραϊκής – Πατραϊκής και της ΒΕΣΟ. Και γενικώς σε όλη την έκταση της Ακτής Δυμαίων, ειδικά από την Ελευθερίου Βενιζέλου μέχρι και κοντά στο ποτάμι του Γλαύκου. Είναι όμως (οι μετανάστες) διάσπαρτοι και απλωμένοι και ως εκ τούτου το πρόβλημα δεν φαίνεται τόσο έντονο όσο πριν. Όμως είναι. Και μάλιστα οι προσπάθειες εφόδου εντός του λιμένα γίνονται με πιο οργανωμένο και επαγγελματικό τρόπο.


limani-patras-2Παρακολουθούν με κιάλια από …πυργίσκους!Πώς εισβάλλουν οι αλλοδαποί; Οι λαθρομετανάστες έχουν δημιουργήσει …πυργίσκους (!) σε διάφορα σημεία κατά μήκος της Ακτής Δυμαίων.


Οι παρατηρητές κοιτάζουν το λιμάνι με κιάλια μεγάλης εμβέλειας και έχουν μαζί το κινητό τους τηλέφωνο. Ταυτόχρονα, δύο με τρεις ομάδες λαθρομεταναστών περιμένουν εκτός λιμένα, σε ισάριθμα διαφορετικά σημεία με μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Οι παρατηρητές δίνουν σήμα στη μία ομάδα ομοεθνών τους να πλησιάσει στην περίφραξη τραβώντας προς τα εκεί τους λιμενικούς που περιπολούν.

Έτσι «ελευθερώνουν» το πεδίο στις άλλες δύο ομάδες για να εφορμήσουν και να εισβάλλουν. Κανονική στρατηγική δηλαδή!

Τι λένε οι συνδικαλιστές λιμενικοί και πόσο αναγκαία είναι η ανάπλαση της Π-ΠΕίναι πάντως γεγονός ότι ΟΛΠΑ και Κεντρικό Λιμεναρχείο συνεργάζονται άψογα, με αποτέλεσμα οι αλλοδαποί γενικώς να τα βρίσκουν …σκούρα στις προσπάθειές τους.

Το νέο λιμάνι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως «ξέφραγο αμπέλι». Ωστόσο, συνδικαλιστές λιμενικοί, όπως ο Αντιπρόεδρος της Ένωσής τους Σταύρος Κριλής, επιβεβαιώνουν πως το πρόβλημα με τους μετανάστες καθιστά επιτακτική ανάγκη την ενίσχυση σε προσωπικό, δεδομένου ότι οι συνάδελφοί του είναι επιφορτισμένοι καθημερινά με αυτό το πρόβλημα. Όταν μάλιστα έχουν πολλά άλλα καθήκοντα ταυτοχρόνως (αστυνόμευση, έρευνες κλπ). Σε όλο αυτό πρέπει να προστεθεί και το πόσο σημαντικό θα είναι το έργο της αστικής ανάπλασης της Π-Π, σχέδιο έτοιμο του ΟΛΠΑ, που θα σημάνει τη γενικότερη αναβάθμιση όλης της περιοχής. Γεγονός που θα λειτουργήσει και αυτό ανασταλτικά στην παρουσία λαθρομεταναστών.

Τα στοιχεία για την «ταυτότητα» των μεταναστών
Η Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας δημοσίευσε πρόσφατα συνολικά στοιχεία συλλήψεων, διακινητών και παράνομων μεταναστών που προέκυψαν από ελέγχους αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, στο κεντρικό λιμάνι της Πάτρας, το χρονικό διάστημα από 10/2/2014 έως 9/3/2014.

Κατά τους διαβατηριακούς ελέγχους που η Ελληνική Αστυνομία ενεργεί στο λιμάνι, είχα συλληφθεί δεκαοκτώ αλλοδαποί, (υπήκοοι Συρίας, Αλβανίας, Γκάνας, Κούβας, Αλγερίας, Ιράν και Νιγηρίας), οι οποίοι επιχείρησαν να μεταβούν ακτοπλοϊκώς στην Ιταλία με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.Σύμφωνα με το dete.gr κατά τους ελέγχους κατασχέθηκαν πολλά πλαστά διαβατήρια, ενώ όλοι οι συλληφθέντες παραδόθηκαν στις Λιμενικές Αρχές όπου μετά το σχηματισμό των δικογραφιών σε βάρος τους οδηγηθήκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών.