Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: 25ΧΡΟΝΗ ΑΛΒΑΝΙΔΑ "ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ" ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΠΙΑΣΤΗΚΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΠΕΙΡΑ ΤΗΣ


narkwtika-alvanidaΕξιχνιάστηκε η υπόθεση μεταφοράς, από την Αλβανία στην Ελληνική επικράτεια, ποσότητας ακατέργαστης κάνναβης άνω των -260- κιλών, μετά τον εντοπισμό κλεμμένου Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου τζιπ τον περασμένο Μάρτιο.

Το αυτοκίνητο καταδιώχθηκε τότε από αστυνομικούς της Β΄ Ο.Π.Κ.Ε. και εγκαταλείφθηκε από τον οδηγό του σε παράδρομο της Εθνικής Οδού, στο ύψος του Μαρτίνου Φθιώτιδας

Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθη 25χρονη υπήκοος Αλβανίας, ηγετικό στέλεχος εγκληματικής οργάνωσης, η οποία εισήγαγε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών στην χώρα μας από την Αλβανία, με σκοπό την περαιτέρω διακίνησή τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Στο πλαίσιο της έρευνας, ταυτοποιήθηκαν ακόμη έξι μέλη του κυκλώματος. Πρόκειται για τρεις υπηκόους Αλβανίας, ηλικίας 40, 34 και 24 ετών, δύο ημεδαπούς, ηλικίας 49 και 44 ετών και έναν 48χρονο Κύπριο. Από τους ανωτέρω ο 40χρονος, ο 48χρονος και ο 49χρονος είναι ήδη έγκλειστοι στα σωφρονιστικά καταστήματα Κορυδαλλού, Πατρών και Λάρισας αντίστοιχα, διότι την 09-05-2013 συνελήφθησαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων του Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής για παρόμοιες υποθέσεις.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, παράβασης του νόμου για τα ναρκωτικά, κλοπής, πλαστογραφίας και υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης.

Αναλυτικότερα, τα ξημερώματα της 29-03-2013, αστυνομικοί της Β' Ο.Π.Κ.Ε. εντόπισαν ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε ένα άτομο, να κινείται με υπερβολική ταχύτητα στον παράδρομο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας και συγκεκριμένα στα διόδια Τραγάνας, στο ρεύμα προς Αθήνα.
Άμεσα οι αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στον κόμβο της Μαλεσίνας, όπου έκαναν σήμα στον οδηγό του οχήματος να σταθμεύσει για την διενέργεια αστυνομικού ελέγχου. Ο οδηγός του αυτοκινήτου ενώ αρχικά επιβράδυνε, στη συνέχεια ανέπτυξε ιλιγγιώδη ταχύτητα και αφού εισήλθε στην Εθνική Οδό με πορεία προς Αθήνα, κατάφερε παρά την κινητοποίηση των αστυνομικών να διαφύγει.

Ακολούθησαν εκτεταμένες έρευνες στην ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα λίγη ώρα αργότερα να εντοπιστεί το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, εγκαταλελειμμένο και κλειδωμένο από τον οδηγό του στην 119η χ/θ, σε παράδρομο της Εθνικής Οδού στο ύψος του Μαρτίνου.


Όπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί, στο πίσω δεξιό τροχό του οχήματος αλλά και σε μικρή απόσταση από αυτό, σε παρακείμενους αγρούς, υπήρχαν πεταμένοι πέντε μεγάλοι σάκοι, που περιείχαν συνολικά 249 νάιλον δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού μεικτού βάρους 262.279 γραμμαρίων, τα οποία και κατασχέθηκαν.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, προέκυψε ότι για το ανωτέρω όχημα είχε δηλωθεί η κλοπή του την 18.12.2011 στο Τμήμα Ασφαλείας Καλλιθέας, ενώ τόσο η πινακίδα κυκλοφορίας του, όσο και τα υπόλοιπα έγγραφα που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στο εσωτερικό του ήταν πλαστά, με σκοπό αφενός μεν να είναι δύσκολη η εξακρίβωση των πραγματικών στοιχειών του οχήματος και αφετέρου δε τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης να υποδεικνύουν τα ανωτέρω έγγραφα σε ενδεχομένους αστυνομικούς ελέγχους.

Από την μεθοδική και συστηματική πρόοδο των ερευνών, εξιχνιάσθηκε η ανωτέρω μεταφορά της ποσότητας των ναρκωτικών, η οποία οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από μέλη δομημένης εγκληματικής οργάνωσης, η δράση και οι ρόλοι των οποίων αποσαφηνίστηκαν.

Συγκεκριμένα ταυτοποιήθηκαν, μέχρι τώρα, συνολικά επτά άτομα, από τα οποία η 25χρονη εντοπίστηκε προχτές το βράδυ από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κακαβιάς, την στιγμή που επιχειρούσε να αποχωρήσει από την χώρα μας και συνελήφθη από κλιμάκιο αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας, που μετέβη για το σκοπό αυτό στην περιοχή.

Όπως έχει ήδη διαπιστωθεί, η 25χρονη μαζί με τα υπόλοιπα έξι άτομα, είχαν συγκροτήσει τουλάχιστον από τις αρχές Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, εγκληματική οργάνωση με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, με σκοπό την εισαγωγή στην Ελληνική επικράτεια από την Αλβανία, μεγάλων ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης, τις οποίες στη συνέχεια συσκεύαζαν και διακινούσαν σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από δύο υποομάδες. Στην πρώτη υποομάδα ανήκαν η 25χρονη (ηγετικό στέλεχος), ο 30χρονος και άγνωστος αριθμός ομοεθνών συνεργών τους, οι οποίοι αναλάμβαναν την εισαγωγή και μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών από την Αλβανία στην χώρα μας.
Στην δεύτερη υποομάδα ανήκαν ο 40χρονος, ο οποίος ως δεύτερο ηγετικό στέλεχος, αναλάμβανε ως οδηγός συνοδευτικού αυτοκινήτου, την μεταφορά των ναρκωτικών σε επιχείρηση – οινοποιείο, ιδιοκτησίας του 49χρονου, σε περιοχή της Κορινθίας, όπου μαζί με τον 48χρονο, τον 24χρονο και τον ιδιοκτήτη του οινοποιείου, αναλάμβαναν την τοποθέτηση των ναρκωτικών μέσα σε συσκευασίες ασκών κρασιού και στην συνέχεια αφού τα έκρυβαν σε ψυγεία οικιακής χρήσης, τα διακινούσαν μέσω μεταφορικών εταιρειών, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Κύπρο κ.λ.π.).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, από τα μέσα Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους έως και την 29-03-2013, που εντοπίστηκε το τζιπ στην περιοχή του Μαρτίνου, εισήγαγαν και μετέφεραν ακόμη δύο φορές μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών στην χώρα μας από την Αλβανία, με προορισμό το οινοποιείο στην Κορινθία.
Στην κατοχή της 25χρονης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα κινητό τηλέφωνο, δύο κάρτες sim και το χρηματικό ποσό των 2.300 ευρώ.

Τις αστυνομικές έρευνες και το προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, ενώ ερευνάται η εμπλοκή – συμμετοχή των μελών της εγκληματικής οργάνωσης και σε άλλες συναφείς εγκληματικές ενέργειες, σε όλη την επικράτεια.

Η συλληφθείσα οδηγήθηκε χθες στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας και παραπέμθηκε για να απολογηθεί αύριο ενώπιον του κ. Ανακριτή Λαμίας.