Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Τα κέρδη απ’ τις καλλιέργειες χασίς στην Αλβανία ξεπερνούν το 50% του ΑΕΠ της χώρας

xasisi Τα κέρδη απ τις καλλιέργειες χασίς στην Αλβανία ξεπερνούν το 50% του ΑΕΠ της χώρας - Κι ενώ το ΑΕΠ της χώρας κυμαίνεται στα 10 δις ευρώ…

Το αστρονομικό ποσό των 4,5 δις ευρώ φαίνεται πως αγγίζει η πώληση της μαριχουάνας ΜΟΝΟ από το Λαζαράτι.

Αυτό εκτιμά ο Διευθυντής του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας της Guardia di Finanza Stefano Bastoni ο οποίος βρέθηκε στην Αλβανία στο πλαίσιο της περαιτέρω ενδυνάμωσης της συνεργασίας μεταξύ της αλβανικής και της ιταλικής αστυνομίας για την πάταξη του εμπορίου ναρκωτικών.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στα αλβανικά ΜΜΕ ο Αρχηγός της Αλβανικής Αστυνομίας, Hysni Burgaj, και ο Διευθυντής του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας της Guardia di Finanza Stefano Bastoni, εκτίμησαν πως αν και έχει γίνει σημαντική πρόοδος στην καταπολέμηση της καλλιέργειας και της εμπορίας των ναρκωτικών ουσιών υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να φτάσουμε στα επιθυμητά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, οι Περιφέρειες Αυλώνα, Αργυροκάστρου, Δυρραχίου, Τιράνων και Σκόδρας παραμένουν ακόμη προβληματικές ως προς την καλλιέργεια και την εμπορία ναρκωτικών.
Όπως επισημάνθηκε στην συνέντευξη τύπου, η αλβανο-ιταλική συνεργασία έχει επιφέρει σοβαρό πλήγμα στο εμπόριο ναρκωτικών καθώς με την τεχνογνωσία της Ιταλίας πλέον μπορούν να παρακολουθήσουν αθόρυβα τις καλλιέργειες. Σ’ αυτό βοηθούν και οι εικόνες που λαμβάνουν από δορυφόρους. Τα στοιχειά που συλλέγονται μελετούνται και στην συνέχεια γίνεται η κατάλληλη αξιοποίησή τους.

Αξίζει να τονιστεί πως τα 4.5 δις ευρώ είναι ετήσιος τζίρος από καλλιέργειες χασίς μόνο από το Λαζαράτι, ποσό στο οποίο αν συνυπολογιστούν και τα κέρδη από το χασίς που καλλιεργείται και σε τουλάχιστον άλλες 4 μεγάλες περιφέρειες της Αλβανίας ξεπερνά τα 10 δις ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Αλβανίας εκτιμάτε στα 10 δις ευρώ ετησίως.
aftonomi.gr