Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Ισόβια κάθειρξη σε αλλοδαπούς για διακίνηση ναρκωτικών

Ποινή ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον χρηματική ποινή διακοσίων χιλιάδων ευρώ στον καθένα, επέβαλε το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης σε έναν Βούλγαρο, έναν Ισπανό κι έναν Πορτογάλο, οι οποίοι κατηγορούνταν για το φορτίο των 168 κιλών κοκαΐνης, που κατασχέθηκε πέρσι τον Ιούλιο στη Θεσσαλονίκη.

Οι τρεις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για κατοχή και μεταφορά ναρκωτικών, ενώ στο εδώλιο του δικαστηρίου κάθισε ένας ακόμη Βούλγαρος, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών, για άμεση συνέργεια στην κατοχή και μεταφορά των ναρκωτικών. Σε αντίθεση με τους τρεις ισοβίτες, το δικαστήριο αναγνώρισε στον τέταρτο το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Επρόκειτο για μία από τις μεγαλύτερες ποσότητες ναρκωτικών που κατέσχεσαν οι διωκτικές αρχές στη Βόρεια Ελλάδα, αξιοποιώντας πληροφορίες που είχε δώσει η Αμερικανική Δίωξη Ναρκωτικών (DEA). Το φορτίο των 168 κιλών καθαρής κόκας προοριζόταν αποκλειστικά για την ελληνική αγορά και έφτασε στη Θεσσαλονίκη, προερχόμενο από διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Αρχικά, συνελήφθησαν, στην περιοχή των Μαλγάρων Θεσσαλονίκης, οι δύο Βούλγαροι, ηλικίας 50 και 58 ετών, εκ των οποίων ο πρώτος (που καταδικάστηκε σε ισόβια) είναι ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ξενοδοχείου της Σόφιας. Έπεσαν όμως σε αστυνομικό μπλόκο και, κατά τον έλεγχο, στο Ι.Χ. αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν με προορισμό την Αθήνα, βρέθηκαν 35 δέματα κοκαΐνης, συνολικού βάρους 36 κιλών και 393 γραμμαρίων.

Την ίδια ώρα, σε έλεγχο που έγινε σε δεύτερο αυτοκίνητο, που ήταν σταθμευμένο σε πάρκινγκ κεντρικού ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης όπου είχαν καταλύσει ο 43χρονος Ισπανός και ο 40χρονος Πορτογάλος, κατασχέθηκαν άλλα 127 δέματα της ίδιας ουσίας, συνολικού βάρους 131 κιλών και 584 γραμμαρίων. Η αξία της κατασχεθείσης ποσότητας, στη χονδρική αγορά, εκτιμήθηκε σε 5,5 εκατ. ευρώ, ενώ στη λιανική σε 15 εκατ. ευρώ.