Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ... ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 6000 ΠΑΙΔΙΑ -ΚΥΡΙΩΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ- ΖΗΤΙΑΝΕΥΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Κορίτσια που πουλούν χαρτομάντιλα και λουλούδια, αγόρια που καθαρίζουν τα τζάμια των αυτοκινήτων στα φανάρια, παιδιά που ζητιανεύουν στους δρόμους.

Για περίπου έξι χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα, ανάμεσά τους παιδιά ηλικίας ακόμη και 5 χρόνων, ο δρόμος είναι το σπίτι τους, η ζωή τους.

Τα παιδιά αυτά, τα «Παιδιά του Δρόμου», κατάγονται κυρίως από άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία και έχουν έρθει στην Ελλάδα μαζί με τις οικογένειές τους για να δουλέψουν.

Οπως αναφέρει η Μένη Χριστίδου, κοινωνική λειτουργός στα προγράμματα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) «PRAKSIS», στη Θεσσαλονίκη, με την κρίση των τελευταίων ετών, έχει παρατηρηθεί αύξηση του φαινομένου της παιδικής εργασίας στην Ελλάδα.

Ο αριθμός των παιδιών του δρόμου αυξάνεται,επίσης, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, καθώς στις περιόδους αυτές συναισθήματα προσφοράς και λύπης απέναντι στα παιδιά είναι πιο έντονα.

Η πλειοψηφία των παιδιών που παρατηρούνται στους δρόμους είναι ηλικίας από 5 έως 12 ετών.

Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, η περιοχή του κέντρου παραδοσιακά αποτελεί το βασικό σημείο δράσης τους, καθώς το κέντρο συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό περαστικών.

«Συχνά όμως», όπως σημειώνει η κ. Χριστίδου, «παρατηρούμε παιδιά κοντά σε εκκλησίες περιφερειακά του κέντρου. Τα βράδια τα παιδιά μπορεί να εντοπιστούν και σε σημεία εκτός κέντρου εφόσον τα σημεία αυτά συγκεντρώνουν πολύ κόσμο συνήθως για βραδινή διασκέδαση».