Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Για ανθρωποκτονία από πρόθεση και ληστεία σε βάρος 98χρονου συνταξιούχου αστυνομικού μέσα στο σπίτι του στο Βενεράτο Ηρακλείου, τον Μάιο του 2011, καταδικάστηκαν αργά χθες το βράδυ από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Νεάπολης Λασιθίου δύο Σύροι, 25 και 19 χρονών.

Οι δράστες, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είχαν μπει στο σπίτι του συνταξιούχου αστυνομικού με σκοπό να του κλέψουν τα χρήματα που είχε, έγιναν όμως αντιληπτοί από τον ίδιο, τον οποίο έδεσαν και φίμωσαν με αποτέλεσμα να πεθάνει από ασφυξία.

Ο 25χρονος Σύριος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία και 15 χρόνια φυλάκιση για τη ληστεία και του επιβλήθηκε και χρηματική ποινή 600 ευρώ.

Στον 19χρονο Σύρο, το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας και τον καταδίκασε σε κάθειρξη 20 ετών συνολικά για τη δολοφονία και τη ληστεία και δύο μήνες φυλάκιση για οπλοκατοχή.


Στην ίδια υπόθεση κατηγορούμενοι ήταν ακόμη δύο Ηρακλειώτες, ηλικίας 49 και 42 ετών, και ένας ακόμη Σύριος. Ο ένας Ηρακλειώτης και ο Σύρος αθωώθηκαν για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην ανθρωποκτονία, κρίθηκαν όμως ένοχοι για ηθική αυτουργία στη ληστεία και για σύσταση συμμορίας.

Ο 49χρονος καταδικάστηκε σε 14 χρόνια και 6 μήνες για την ηθική αυτουργία και τη σύσταση συμμορίας και η έφεση του να έχει αναστέλουσσα δύναμη ενώ στον 33χρονο Σύρο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 15 χρόνων για την ηθική αυτουργία στη ληστεία και τη σύσταση συμμορίας και 9 μήνες για την οπλοκατοχή.

Τέλος ο δεύτερος Ηρακλειώτης που, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τους μετέφερε με το αυτοκίνητό του στο σπίτι του συνταξιούχου αστυνομικού, κρίθηκε ένοχος για οπλοκατοχή και καταδικάσθηκε σε ποινή φυλάκισης 8 μηνών με αναστολή.

Νωρίτερα και πριν την απόφαση του δικαστηρίου, ο εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την ενοχή και των πέντε, σύμφωνα με τις κατηγορίες που είχαν παραπεμφθεί.