Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Συνελήφθησαν 5 αλλοδαποί για πλαστά χαρτονομίσματα

ImageΣτο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης στην Καλαμαριά, συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Καλαμαριάς, πέντε αλλοδαποί ηλικίας 26,24,26,21 και 24 ετών αντίστοιχα, σε βάρος των οποίων, αλλά και επιπλέον τριών συνεργών τους, οι οποίοι και αναζητούνται, σχηματίστηκε δικογραφία για τις κατά περίπτωση κατηγορίες της «Σύστασης και συμμετοχής σε Εγκληματική Οργάνωση», της «Παραχάραξης και Κυκλοφορίας Παραχαραγμένων Νομισμάτων κατά συναυτουργία και κατ΄εξακολούθηση» και του Νόμου «Περί Αλλοδαπών».

Συγκεκριμένα, οι οκτώ προαναφερόμενοι κατηγορούμενοι, αφού συνέστησαν ομάδα με δομημένη δράση και διακριτούς ρόλους για τα μέλη της, τουλάχιστον κατά το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου – μέσα Οκτωβρίου 2012, παραχάρασσαν κι έθεταν σε κυκλοφορία χαρτονομίσματα, ενώ ταυτόχρονα εισέπρατταν γνήσια χαρτονομίσματα – κέρματα, αγοράζοντας προϊόντα μικρής χρηματικής αξίας, τα οποία κατέθεταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς προκειμένου να τα νομιμοποιήσουν.

Ειδικότερα, το μεσημέρι της Τρίτης έπειτα από καταγγελία πολιτών στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης (100), σχετικά με αλλοδαπό άντρα που προσπαθεί να προβεί σε χρηματικές συναλλαγές με χαρτονομίσματα αμφιβόλου γνησιότητας, κινητοποιήθηκαν άμεσα αστυνομικοί της Ομάδα ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι εντόπισαν δύο εκ των κατηγορουμένων. Σε έλεγχο που τους έγινε, αφού βρέθηκαν στην κατοχή τους και κατασχέθηκαν συνολικά οκτώ, εμφανώς πλαστά, χαρτονομίσματα, συνελήφθησαν. Πρόκειται για έναν εκ των 26χρονων κι έναν από τους 24χρονους αλλοδαπούς. Κατασχέθηκε επίσης το χρηματικό ποσό των 270 ευρώ, που κατείχαν σε γνήσια χαρτονομίσματα.

Σε έρευνα που ακολούθησε στην οικία του 26χρονου συλληφθέντα, με τη συνδρομή Δικαστικής Αρχής, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν τρία ακόμη μέλη της ομάδας, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 21 εμφανώς πλαστά χαρτονομίσματα των 50 και 20 ευρώ, 39 γνήσια χαρτονομίσματα αξίας 385 ευρώ, κέρματα μικρής αξίας, ένα γραμμάτιο είσπραξης τραπεζικού υποκαταστήματος, δύο δελτία κατάθεσης χρημάτων σε τραπεζικό κατάστημα και 13 κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν για τη μεταξύ τους επικοινωνία.

Από την προανάκριση προέκυψε ότι ο 26χρονος κι ο 24χρονος άντρας, ενεργώντας από κοινού και με σκοπό να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος, πρωινές ώρες της Τρίτης, εισήλθαν σε τρία καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κι ένα περίπτερο στην Καλαμαριά, με σκοπό να αγοράσουν διάφορα προϊόντα, δίνοντας ως αντίτιμο πλαστά χαρτονομίσματα. Σε δύο από τις τέσσερις περιπτώσεις έγιναν αντιληπτοί και αποχώρησαν.

Σημειώνεται ότι, τρεις από τους συλληφθέντες, δεν διέθεταν τα απαραίτητα έγγραφα και πιστοποιητικά νομίμου διαμονής στη χώρα μας και σε βάρος ενός εξ’ αυτών, συγκεκριμένα του 26χρονου, έχουν σχηματιστεί κατά το παρελθόν δικογραφίες για πλήθος αδικημάτων (Ληστεία, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, διακίνηση λαθρομεταναστών, παράβαση του Νόμου “περί Ναρκωτικών” κ.λπ).

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίζεται σε βάρος τους θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. Οι έρευνες για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης συνεχίζονται.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr