Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Ποινή στο ξενοδοχείο όπου εργαζόταν ο λαθρομετανάστης Πακιστανός στην Πάρο

Ποινή κλεισίματος 5 ημερών επέβαλε ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης στην επιχείρηση όπου εργαζόταν παράνομα ο Πακιστανός λαθρομετανάστης, δράστης του βίαιου τραυματισμού και βιασμού της 15χρονης στην Πάρο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ, από τη στιγμή που έγινε γνωστό το περιστατικό, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας διενήργησε, κατ‘ εντολή του υπουργού, ελέγχους τόσο στο ξενοδοχείο που εργαζόταν ο Πακιστανός, όσο και σε λοιπές επιχειρήσεις της περιοχής. Κατά την διάρκεια των ελέγχων, διαπιστώθηκε ανάλογη παράβαση και επιβλήθηκε αντίστοιχη ποινή σε μία ακόμα επιχείρηση που απασχολούσε παράνομους μετανάστες.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι αποτελεί άμεση προτεραιότητα της πολιτικής του, η διασφάλιση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των άνεργων Ελλήνων και των νόμιμων μεταναστών. Επιπλέον, επιδιώκεται η προστασία του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων και η αποθάρρυνση της εισόδου και της παραμονής στη χώρα των λαθρομεταναστών.

Βέβαια, αν δεν υπήρχε αυτό το θλιβερό περιστατικό στην Πάρο, είναι αμφίβολο αν θα γίνονταν έλεγχοι για εργασία λαθρομεταναστών. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με αμέτρητα περιστατικά, μόνο αν δοθεί μεγάλη δημοσιότητα σε κάτι, μόνον τότε κινητοποιούνται οι υπηρεσίες.


Θυμίζω, για παράδειγμα, ότι μετά από κάποιο σποβαρό ατύχημα με φορτηγό ή λεωφορείο, αμέσως γίνονται έλεγχοι για τα ελαστικά. Εξάλλου, για μία ακόμη φορά, την πληρώνει το... σαμάρι. Δηλαδή, τι φταίει το ξενοδοχείο και οι λοιποί εργαζόμενοι, αλλά και οι επισκέπτες του; Λογικά, ποινή πρέπει να επιβληθεί σε αυτόν που προσέλαβε τον παράνομο μετανάστη. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους οδηγούς αυτοκινήτων. Κάνουν παράβαση και εκτός από την αφαίρεση του διπλώματος αφαιρούνται και οι πινακίδες κυκλοφορίας. Δηλαδή, αν κάποιος άλλος από την οικογένεια θέλει να το κυκλοφορήσει, δεν μπορεί!

Ας ελπίσουμε, αυτή η κακή πρακτική κάποια στιγμή να σταματήσει και οι έλεγχοι να γίνονται όπως ορίζει ο νόμος, τακτικά, αιφνιδιαστικά και κυρίως προληπτικά.