Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

«Δεν σταματά ο φράχτης τους λαθρομετανάστες» λένε οι κάτοικοι του Έβρου - ΑΠΟ ΤΗ ΤΣΕΠΗ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ - ΦΡΑΓΚΟ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ!


«Δεν συγχρηματοδοτεί το έργο η Κομισιόν» δήλωσε η αρμόδια επίτροπος «Είναι ημίμετρο και θα μετατοπίσει το πρόβλημα νοτιότερα, προς το Σουφλί και το Δέλτα του Εβρου», λένε οι κάτοικοι

Στις Καστανιές Εβρου, το μοναδικό χερσαίο τμήμα των ελληνοτουρκικών συνόρων όπου και στήνεται ο φράχτης για την ανακοπή της λαθρομετανάστευσης, οι θαμώνες στα καφενεία του χωριού και οι αγρότες στα χωράφια δίπλα στο ποτάμι συνεχίζουν να βλέπουν τους λαθρομετανάστες να περνούν.

Η κατασκευή του φράχτη εγκαινιάστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο με επίσημη εκδήλωση και δηλωμένη αισιοδοξία εκ μέρους των ελληνικών Αρχών ότι «ο δρόμος στους λαθρομετανάστες κλείνει». Και τις τελευταίες ημέρες σκαπτικά μηχανήματα διαμορφώνουν τον χωματόδρομο ακριβώς πάνω στη συνοριογραμμή. Τίποτε από όλα αυτά, όμως, δεν έχει αποθαρρύνει τους διακινητές. Αντίθετα, το κύμα της λαθρομετανάστευσης μεγαλώνει. Το πρώτο τετράμηνο της φετινής χρονιάς πέρασαν τον Εβρο διπλάσιοι λαθρομετανάστες συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι! 
 
«Ο φράχτης είναι ένα ημίμετρο. Θα μετατοπίσει απλώς το πρόβλημα νοτιότερα και λαθρομετανάστες δεν θα πάψουν να περνούν όσο υπάρχουν τα κυκλώματα διακίνησης στην απέναντι πλευρά», λέει ο Γιώργος Γαβρανίδης, ιδιοκτήτης βενζινάδικου στις Καστανιές. Λίγα μέτρα από το κατάστημά του, ο Εβρος μπαίνει στο έδαφος της Τουρκίας, παύοντας να ορίζει τα ελληνοτουρκικά σύνορα, που γίνονται χερσαία στο τμήμα νοτιοανατολικά μέχρι τη Νέα Βύσσα. Ο ίδιος έχει δει λαθρομετανάστες με ρούχα γεμάτα λάσπη να μαλώνουν για ένα ζευγάρι στεγνές κάλτσες. Και όπως οι περισσότεροι κάτοικοι στις Καστανιές, αμφιβάλλει κι εκείνος για την αποτελεσματικότητα του φράχτη.

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Στη συνοριογραμμή οι εργασίες ξεκίνησαν, καθώς σκαπτικά μηχανήματα έχουν διαμορφώσει το έδαφος. Τμήματα του μεταλλικού σκελετού θα επιγαλβανωθούν σε εργοστάσιο στην Κωνσταντινούπολη, λόγω χαμηλού κόστους, πριν μεταφερθούν εδώ. «Το επόμενο διάστημα θα στρωθεί η βάση από τσιμέντο πάνω στην οποία θα πατήσει ο φράχτης και θα τοποθετηθούν οι πρώτοι πάσσαλοι. Το έργο θα ολοκληρωθεί σε πέντε μήνες», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο εργολάβος Πέτρος Δαγρές, που ανέλαβε την κατασκευή. 
 
Η καθυστέρηση, εκτός από τον κακό καιρό και τη λάσπη, οφείλεται και σε προβλήματα που προέκυψαν με τις αποζημιώσεις αγροτών, οι καλλιέργειες των οποίων πρόκειται να επηρεαστούν. Επιπλέον, οι τουρκικές Αρχές, που δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι τον φράχτη, διαμαρτυρήθηκαν πρόσφατα γιατί χώματα από τα μηχανήματα έπεφταν στην τουρκική πλευρά, με αποτέλεσμα οι εργασίες να διακοπούν για δύο μέρες. 
 
Ο φράχτης μήκους 10,3 χιλιομέτρων θα εκτείνεται από τις Καστανιές μέχρι τη Νέα Βύσσα και θα κοστίσει 3,2 εκατ. ευρώ. Χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους, καθώς αποκλείστηκε η ευρωπαϊκή βοήθεια. «Η Κομισιόν δεν συγχρηματοδοτεί την κατασκευή του έργου, καθώς είναι βραχυπρόθεσμο μέτρο που δεν λύνει τα θέματα διαχείρισης της μετανάστευσης με συγκροτημένο τρόπο», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Μικέλε Τσερκόνε, εκπρόσωπος της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ. «Απαιτείται ένα μακροπρόθεσμο, ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των συνόρων. Εξαρτάται από την Ελλάδα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συνθήκες της ΕΕ», συμπληρώνει ο Μ. Τσερκόνε και σημειώνει ότι από το 2007 η Κομισιόν ενέκρινε την ένταξη συνολικού προγράμματος ύψους 213 εκατ. ευρώ για τη θωράκιση των συνόρων (δύναμη Frontex, κατασκευή κέντρων υποδοχής, αλλαγές στο καθεστώς ασύλου κ.ά.).

ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ. Πίσω στις Καστανιές, οι κάτοικοι δηλώνουν ότι η κατασκευή του φράχτη απλώς θα μετατοπίσει το πρόβλημα νοτιότερα, προς το Σουφλί. «Οι άνθρωποι αυτοί συνεχίζουν να περνούν. Στα χωράφια θα βρείτε ρούχα και παπούτσια λαθρομεταναστών», λέει η Ναταλία Λιαχούδη, που έχει κομμωτήριο στις Καστανιές. Η Αναστασία Μπουντίκα, ιδιοκτήτρια μίνι μάρκετ στο χωριό, επίσης αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα του φράχτη. «Θα βρουν άλλα περάσματα. Θα κατέβουν νοτιότερα ή θα περάσουν από τα βουλγαρικά σύνορα πάνω από το Ορμένιο».
 
 Ο αστυνομικός διευθυντής Ορεστιάδας Γιώργος Σαλαμάγκας επιβεβαιώνει τη μετατόπιση των περασμάτων νοτιότερα: «Το πρώτο τετράμηνο πέρυσι είχαν περάσει 3.347 άτομα. Φέτος πέρασαν 7.728 άτομα».
 
tanea