Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Frontex: Μόνο στην Ελλάδα τόσο μεγάλη εισροή λαθρομεταναστών

 Για αδυναμία οποιασδήποτε χώρας να αντιμετωπίσει τόσο μεγάλη εισροή λαθρομεταναστών όπως στην Ελλάδα έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Frontex, Μίκαλ Πάρζιζεκ. Διαβάστε αναλυτικά τι προτείνει

Στη συμφωνία και τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες και τις χώρες προέλευσης των λαθρομεταναστών εντοπίζει ως λύση στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης ο εκπρόσωπος της Frontex, Μίκαλ Πάρζιζεκ.

Χαρακτήρισε περίπλοκη την κατάσταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και εκτίμησε ότι μέσα από την συνεργασία θα υπάρξει καλύτερη διαχείριση των συνόρων, επισημαίνοντας στον ΣΚΑΪ ότι ο έλεγχος των συνόρων από μόνος του δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

Ανέφερε ότι οι ομάδες Frontex βοήθησαν τις ελληνικές αρχές στον έλεγχο των συνόρων με περιπολίες και παροχή τεχνικού εξοπλισμού και παράλληλα ταυτοποίησαν τις εθνικότητες των λαθρομεταναστών προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για την επιστροφή τους στις χώρες προέλευσης

Το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της Frontex, εντοπίστηκαν 57 χιλιάδες λαθρομετανάστες να διασχίζουν τα σύνορα ενώ το 2010 55 με 56 χιλιάδες.

"Δεν υπάρχει σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση κάποια παρόμοια κατάσταση με τη δική σας", σημείωσε, τονίζοντας πως η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια καθώς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της τόσο μεγάλη εισροή λαθρομεταναστών.

Προανήγγειλε, τέλος, ότι αρχίζει νέα επιχείρηση της Φρόντεξ το 2012 που θα αποτελεί συνέχεια του 2011 με την παροχή ειδικών και του κατάλληλου εξοπλισμού.