Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Φωτό από τον αποκλεισμό του λιμανιού Ηγουμενίτσας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το διογκούμενο πρόβλημα των λαθρομεταναστών - Βίντεο με δηλώσεις Δημάρχου

Σε αποκλεισμό του λιμένος εξωτερικού της Ηγουμενίτσας για περίπου τέσσερις ώρες (από τις 7.00 έως τις 11.00) προχώρησαν πολίτες, φορείς και ο δήμος της πόλης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το διογκούμενο πρόβλημα των λαθρομεταναστών που έχουν συγκεντρωθεί τους τελευταίους μήνες στην περιοχή, με την ελπίδα να περάσουν με πλοία στα λιμάνια της Ιταλίας.

«Η σημερινή μας διαμαρτυρία είναι η πρώτη, αλλά θα ακολουθήσουν... κι άλλες, περισσότερο δυναμικές...», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Γιώργος Κάτσινος, συμπληρώνοντας: «Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται για κίνηση ρατσισμού κατά αυτών των απεγνωσμένων ανθρώπων.

Κατάφεραν να καταστρέψουν την ηρεμία της περιοχής, να εξαφανίσουν το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων, να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα, που καθημερινά οξύνονται και δεν ξέρουμε ποια θα είναι η κατάληξή τους. Τη λύση πρέπει να τη δώσει η κυβέρνηση. Έχουμε καλέσει κατ’ επανάληψη των αρμόδιο υπουργό κ. Παπουτσή να έλθει στην Ηγουμενίτσα, να δει από κοντά το πρόβλημα και από κοινού να προωθήσουμε λύσεις. Δεν μπορεί αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση...».


Συμπαραστάτες των κατοίκων της περιοχής και οι οδηγοί των φορτηγών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολλά και σοβαρά προβλήματα με τους λαθρομετανάστες, ενώ αρκετοί συνάδελφοί τους βρίσκονται αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη, όταν εντοπίστηκαν στα αυτοκiνητά τους λαθρομετανάστες, που είχαν μπεί κρυφά ανάμεσα στα εμπορεύματα που μετέφεραν.


Οι εκατοντάδες Σομαλοί, Πακιστανοί, Ιρακινοί, Ιρανοί, Αφγανοί λαθρομετανάστες έχουν δημιουργήσει ένα καταυλισμό, με πρόχειρα στέγαστρα, στο δασύλλιο που βρίσκεται δίπλα από το λιμάνι και όταν δένουν τα πλοία στην προβλήτα, εξορμούν για να επιβιβαστούν στις νταλίκες, με την ελπίδα ότι δεν θα τους εντοπίσουν. Επίσης, στην πόλη, έχουν καταλάβει γιαπιά και παλιά σπίτια για να διανυκτερεύουν.


Στην Ηγουμενίτσα, το φαινόμενο να αναζητούν τροφή σε κάδους απορριμμάτων είναι πλέον κάτι σύνηθες, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η αύξηση των κλοπών, διαρρήξεων και λεηλασιών σπιτιών. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι καθημερινά σημειώνονται συμπλοκές μεταξύ των λαθρομεταναστών κατά τις οποίες αρκετές φορές έχουν τραυματιστεί στελέχη του Λιμενικού και της Αστυνομίας που προσπαθούν να τους απωθήσουν.

Την ίδια ώρα τον κώδωνα του κινδύνου για τον τουρισμό της περιοχής κρούει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ηπείρου Χρήστος Ζύγος, καθώς όπως αναφέρει, οι ξένοι τουρ-οπερέιτορς δεν κάνουν κρατήσεις παρά τις ελκυστικές τιμές. «Μας το έχουν ξεκαθαρίσει ότι λόγω των λαθρομεταναστών, μας έχουν κατατάξει στις μη ασφαλείς περιοχές της Ελλάδας. Πέρυσι τέτοια εποχή η ζήτηση από τους ίδιους ήταν πολύ μεγάλη, ενώ φέτος εμφανίζεται μηδενική. Ο τουριστικός κλάδος της περιοχής μας οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή...», προειδοποίησε ο κ. Ζύγος.



Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα, που συγκροτήθηκε πρόσφατα, Κώστας Ντάσης, επεσήμανε ότι η σημερινή διαμαρτυρία των κατοίκων, είναι η πρώτη και προειδοποιητική, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες, με πιθανότερη αυτή του κλεισίματος του λιμανιού για μέρες. Ήδη έχουν ανακοινωθεί συνελεύσεις κατοίκων, απόψε, αλλά και τις επόμενες μέρες, για να παρθούν αποφάσεις αναφορικά με τις επόμενες κινητοποιήσεις τους.

Κοντά στον καταυλισμό των λαθρομεταναστών, έχει εγκατασταθεί από την Κυριακή ομάδα των Γιατρών του Κόσμου, προσφέροντας ιατρική βοήθεια στους λαθρομετανάστες.

πηγη