Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Σταματά η Γερμανία την επαναπροώθηση λαθρομεταναστών στην Ελλάδα

Την απόφαση να σταματήσει για 12 μήνες την επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα έλαβε η Γερμανία, απόφαση που τίθεται άμεσα σε ισχύ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου διευκρίνισε ότι η απόφαση «θα ισχύσει για ένα χρόνο, επειδή εκτιμάται ότι στο διάστημα αυτό θα καταστεί δυνατό να επιτευχθούν ουσιαστικές βελτιώσεις στην Ελλάδα».


Ανάλογες αποφάσεις έχουν λάβει η Σουηδία, η Μεγάλη Βρετανία η Ισλανδία και η Νορβηγία.

Το 2010, ο αριθμός των προς επαναπροώθηση προσφύγων (από τη Γερμανία) είχε φτάσει τους 2.458, αλλά μόνον 55 εξ αυτών παραδόθηκαν στην Ελλάδα.

Σε 1.281 περιπτώσεις η διαδικασία χορήγησης ασύλου διεκπεραιώθηκε στη Γερμανία, ενώ οι υπόλοιποι προσέφυγαν στα γερμανικά δικαστήρια.





 

Δηλώσεις Χρ.Παπουτσή

Σχολιάζοντας την εξέλιξη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής,  είπε ότι αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της προσπάθειας της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της πίεσης των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

«Χαιρόμαστε για την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επιταχύνουμε τις διαδικασίες για την εξέταση των χιλιάδων αιτημάτων ασύλου που εκκρεμούν εδώ και χρόνια.

» Όπως επίσης, επιταχύνουμε τις διαδικασίες υλοποίησης του νέου νόμου για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και την ενεργοποίηση των διαδικασιών εθελοντικού επαναπατρισμού ή υποχρεωτικής απέλασης των παράνομων μεταναστών.»

Ο κ. Παπουτσής μεταβαίνει στη Βουδαπέστη, όπου θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ.

πηγη