Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Παπουτσής-«Η Ελλάδα δεν θα είναι ξέφραγο αμπέλι»...όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα επιστρέφουν οικειοθελώς ή αναγκαστικά στις πατρίδες τους

ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ



http://www.zougla.gr/Image.ashx?fid=262896&w=400&h=300&q=80

«Γυρίζουμε σελίδα στον τρόπο χορήγησης ασύλου και πλέον η Ελλάδα δεν θα χορηγεί άσυλο σε λευκό χαρτί. Το μήνυμά μας προς όλο τον κόσμο και στις χώρες προέλευσης των μεταναστών είναι σαφές και καθαρό: η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Και στα θέματα ασύλου και παράνομης μετανάστευσης θα έχει απόλυτο σεβασμό και στον ευρωπαϊκό πολιτισμό και στις συνθήκες αντιμετώπισης των παράνομων μεταναστών».

Αυτά τόνισε - μεταξύ άλλων - ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, σε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία αναφέρθηκε στο νέο νόμο που παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο κ. Παπουτσής είπε ότι με το νέο νόμο και το προεδρικό διάταγμα που ήδη δημοσιεύεται, τίθεται τέρμα στην περίοδο των μαζικών νομιμοποιήσεων παράνομων μεταναστών. Στόχος είναι να επικρατήσει τάξη και νοικοκύρεμα σε όλες τις πόλεις της χώρας και ιδιαίτερα στην Αθήνα.

Σε ερώτηση αν είναι σωστό να πει κανείς ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αδειάζει την Αθήνα από παράνομους μετανάστες ή αν διστάζει να πει ότι θα αδειάσει την Αθήνα από τους παράνομους μετανάστες ο κ. Παπουτσής απάντησε: «Δεν βάζουμε ούτε τον ένα τίτλο ούτε τον άλλο, αλλά καλύτερα είναι να πούμε ότι γυρίζουμε σελίδα και δεν θα ανεχθούμε αυτά που γίνονταν ως τώρα. Από τη μια πλευρά την εκμετάλλευση των παράνομων μεταναστών από τα κυκλώματα και παράνομους εργοδότες και από την άλλη τις προκλήσεις».

Ο υπουργός παρουσίασε τους τρεις άξονες του νομοσχεδίου και αυτοί είναι:

- Αυτοτελής Υπηρεσία Ασύλου για όλη την Ελλάδα. Στον άξονα αυτό θα λειτουργεί και ανεξάρτητη επιτροπή προσφυγών η οποία θα εξετάζει τις προσφυγές για χορήγηση ασύλου η άλλου καθεστώτος παραμονής. Στις επιτροπές αυτές θα έχει συμμετοχή και η Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ενώ θα αξιοποιηθεί κάθε υλικοτεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

- Αυτοτελής Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σκοπός της να διαχωρίζει μετανάστες που χρειάζονται κάποιου είδους προστασία και εκείνους που πρέπει να πάρουν είτε οικειοθελώς, είτε αναγκαστικά το δρόμο της επιστροφής στη χώρα προέλευσης.

- Προσαρμογή στην Κοινοτική Οδηγία για τη διαδικασία επιστροφής των παρανόμων μεταναστών η χορήγησης καθεστώτος ανοχής έως ότου απομακρυνθούν.

Παράλληλα, τόνισε ότι με το νομοσχέδιο που προωθείται για ψήφιση η Ελλάδα διαγράφει το όνειδος της διεθνούς καταδίκης που αντιμετωπίζει ως σήμερα και με ψυχραιμία και ρεαλισμό, χωρίς λαϊκισμούς και ανάλογα και με την δύσκολη οικονομική συγκυρία αντιμετωπίζει και διαχειρίζεται τις έντονες μεταναστευτικές ροές οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη κι όχι μόνο στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ξεκαθάρισε ότι όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα επιστρέφουν οικειοθελώς ή αναγκαστικά στις πατρίδες τους και μέχρι να συμβεί αυτό θα κρατούνται σε ειδικούς χώρους που δημιουργούνται στη Ριτσώνα, σε στρατόπεδα και παλαιά εργοστάσια που θα χρησιμοποιηθούν για τον ίδιο λόγο.

Ειδική μέριμνα θα λαμβάνεται για ευπαθείς ομάδες, όπως τα παιδιά και οι γυναίκες, αλλά και θα ληφθεί κάθε μέτρο, ώστε η χώρα μας να λέει «όχι» στο ρατσισμό και ταυτόχρονα «όχι» στις προκλήσεις από τα κυκλώματα διακίνησης και εκμετάλλευσης παράνομων μεταναστών, τα οποία θα ενοχληθούν από την εφαρμογή αυτής της διαδικασίας.

Τέλος, ανέφερε ότι οι εκκρεμούν πάνω από 50.000 αιτήσεις για διάφορα στάδια παραμονής και ασύλου, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο ποσοστό παράνομων μεταναστών από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.