Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Ελβετία : Δημοψήφισμα - Ψήφισαν «Ναι» στην απέλαση των "κακών" μεταναστών

Η πλειοψηφία των Ελβετών ψηφοφόρων σε δημοψήφισμα για «αυτόματη» απέλαση ξένων υπηκόων που καταδικάζονται για σοβαρά εγκλήματα είπε «Ναι», δίνοντας εντολή με 53% στο Εθνικό Συμβούλιο να καταρτίσει το σχετικό νόμο.

Στο ίδιο δημοψήφισμα, οι Ελβετοί απέρριψαν την εισαγωγή ελάχιστου φόρου στα πολύ υψηλά εισοδήματα σε όλα τα καντόνια, μένοντας πιστοί στο «φιλικό φορολογικό κλίμα» της χωράς.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, σημειώνουν τα διεθνή ΜΜΕ, φαίνεται να επιβεβαιώνει την αυστηρότερη στάση που υιοθετούν σταδιακά οι Ελβετοί απέναντι στους λαθρομετανάστες. Πρόσφατα, η διεθνής κοινότητα είχε εκπλαγεί από την ελβετική απαγόρευση των μιναρέδων, που είχε αποφασιστεί πάλι με δημοψήφισμα.
Με την ισχύουσα νομοθεσία, προβλέπεται μεν απέλαση για λαθρομετανάστες που καταδικάζονται για σοβαρά εγκλήματα, αλλά κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά. Η πρόταση που εγκρίθηκε με το δημοψηφίσμα προβλέπει αυτόματη απέλαση μαζί με την καταδίκη.
Το Εθνικό Συμβούλιο καλείται τώρα να συντάξει το νόμο, ο οποίος όμως δεν θα πρέπει να αντιβαίνει στις διεθνείς Συνθήκες που έχει υπογράψει η Ελβετία για ισότιμη μεταχείριση αλλά και τις ευρωπαϊκές αρχές για ελεύθερη διακίνηση προσώπων (αν και εκτός ΕΕ, η Ελβετία είναι στη Ζώνη του Σένγκεν).
Η πρόταση για το δημοψήφισμα είχε κατατεθεί από το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP), το οποίο είχε πρωτοστατήσει και στο δημοψήφισμα για τους μιναρέδες.



Κεντρικό σημείο της διαμάχης ήταν ξανά (όπως και στην περίπτωση των μιναρέδων) η αφίσα υπέρ του SVP υπέρ του «ναι», που απεικόνιζε ένα λευκό πρόβατο πάνω στην ελβετική σημαία να «κλωτσάει» έξω από τη χώρα ένα μαύρο πρόβατο.
Πηγή: Εφημερίδα “Τα Νέα”